top of page

Hur ni använder GP Mallarna

Alla mallar till våra produkter hittar ni i vår dropbox.

Lämna in filer

En del av våra produkter erbjuder vi egen designade tryck på. Antingen laddar ni upp filerna direkt när ni beställer produkten. Eller så skickar ni in det på valfritt sätt till oss. Enklast är då via en dropbox länk eller någon form av fil sändare så som sprend eller wetransfer.

 

Se till att ni tar bort mallen innan ni skickar oss filerna och ändra inte storleken på filerna.

Om ni är osäker på om ni har gjort rätt kan ni alltid skicka oss prover så kan vi kontrollera dem åt er. Ni kan även maila oss med ev. frågor när ni designar era komponenter. Vi vill såklart att ni får så bra produkter som möjligt och att ni blir nöjda!

Filer som inte följer mallarna tar längre tid för oss att bearbeta och kan resultera i en sämre slutprodukt. Vi kan hjälpa er att redigera dessa mot en avgift beroende på filernas antal och storlek.

Det är viktigt att ni följer instruktionerna för att få bästa resultat!

Ta bort mallen innan ni skickar in filerna!

GÖR ALLTID EN SISTA CHECK INNAN NI SKICKAR IN FILERNA!

Lämna in filer

Förbered filerna

Se till att alla linjer och färger från mallen är borta när ni sparar filerna. Spara filerna i samma storlek som mallarna är och se även till att de är i 300 dpi. Högre dpi är onödigt och tar större utrymme att hantera.

 

Vi accepterar pdf eller png filer. Om ni har flera olika filer sortera dem gärna i mappar och namnge dem efter vad det är för produkt ni vill att det ska bli.

  • Om ni ska ha flera kopior av en produkt så kan ni i mappens namn skriva antal. exempel:

 

Pokerkort300gsm x4

 

Då tolkar vi det som att ni vill ha fyra lekar av korten som finns i mappen.

  • Har ni dubbletter av ett kort så skickar ni med lika många kort av den typen ni vill ha. Detta för att underlätta för oss och minimera risken för att fel antal görs.

Exempel: hur ni namnger filerna

Kortlek med olika baksidor:

 

001-fram 

001-bak 

002-fram 

002-bak 

Kortlek där alla kort har samma baksida skall baksidan vara först eller sist i listan:

001-fram 

002-fram 

003-fram 

bak

Förberd filerna
Filtyper
Dubbletter

Grundläggande termer

Skärlinje (röd)

Den röda linjen visar yttre gränsen för komponenten. Det är där skäret kommer ske i teorin. I praktiken är det dock inte alltid skäret kommer precis på linjen. Eftersom skäret sällan sker precist så behövs ett utfall, se nedan.

Biglinje (svart)

Biglinjer visar vart det kommer vikas, illustreras med svarta linjer. (Finns ej med i illustrationen till höger). Som regel är det bra att inte ha någon viktigt information i närheten av biglinjen tex. lägga en text precis i Biglinjen är en dålig idé.

Säker zon/yta (blå)

Den blå ytan på mallen visar där det är säkert att ha viktig information och grafik. Det som är inom den blå ytan kommer garanterat med på komponenten vid tryck.

Bakgrund (gul)

Det gula området visar där det är lämpligt att fylla ut med en bakgrundsfärg eller grafik. Lägg märke till att den gula ytan finns på båda sidorna av skärlinjen. Se till att fylla ut hela den gula ytan med den grafik ni vill ha.

Utfall (bleed)

Utfall, bleed på engelska, menas med att man gör grafiken så det spiller över till andra sidan skärlinjen. Har man inget utfall utan bara vitt på andra sidan skärlinjen kommer era kort och komponenter få minst en vit yta i någon av kanterna när de skärs till.

Marginal

Marginalen är bakgrunden (gul) innanför skärlinjen. Det är den gula ytan mellan skärlinjen och och den säkra zonen (blå). Denna yta behövs också då skäret inte sker exakt där det står att det kommer ske.

Hex 50 mm - kopia.png
Hex 50 mm - kopia.png

Skärlinje (röd linje).

Hex 50 mm - kopia.png
Hex 50 mm - kopia.png

Säker zon/yta (blå).

Hex 50 mm - kopia.png
Hex 50 mm - kopia.png

Bakgrund (gul).

Hex 50 mm - kopia.png
Hex 50 mm - kopia.png

Utfall (bleed): Röd pil.

Marginal: Vit pil.

Grundläggande

Undvik ramar

Ramar kan vara snyggt men kan få komponenten att se skev ut då skäret väldigt sällan sker precis där det står. Desto smalare ram desto skevare riskerar komponenten att se ut.

 

Om ni vill har en ram på komponenten se då till att ni gör den kraftig.

De flesta sitter med ljusare skärmar i förhållande till printerns inställningar.

 

Därför är det viktigt att ha det i åtanke när ni väljer färger. Färgerna blir oftast lite mörkare än vad skärmen visar.

 

Tänk på att göra kontrasterna mellan färgerna tydliga för bästa resultat.

Se till att viktig text är enkel att läsa. Undvik därför allt för snirklig font.

 

Se även till att texten väl kontrasteras med bakgrunden så den sticker ut. Ljusa färger, tex gul är därför dåligt mot vit eller andra ljusa bakgrunder.

Designtips

Designtips

Texter

Färg och ljusstyrka

bottom of page